środa, 4 lutego 2015

J jak JARMUŻ

Zaczynamy naszą przygodę z jarmużem.
Pierwszy jest koktajl: 70g jarmużu, 1 banan, 2 pomarańcze.
Wartość odżywcza: 263kcal, węglowodany 64,7g, białko 6g, tłuszcz 18,5g
Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w starożytności.Będziemy go stosować w naszej kuchni, ponieważ jarmuż zapobiega wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory i choroby serca. Sprawdź, jak przyrządzać jarmuż - wypróbuj nasze przepisy.Jarmuż to odmiana kapusty. Jest skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Ma działanie przeciwutleniające i wspomaga procesy oczyszczania organizmu - tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi), dzięki czemu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu.
Wartość energetyczna w 100g - 28 kcal
Białko ogółem - 1,90 g
Tłuszcz - 0,40 g
Węglowodany - 5,63 g
Błonnik - 2,0 g

Witaminy:
Witamina C – 120/41 mg
Tiamina – 0,110/0,053 mg
Ryboflawina – 0,130/0,070 mg
Niacyna - 1,000/0,500 mg
Witamina B6 - 0,271/0,138 mg
Kwas foliowy - 141/13 μg
Witamina A – 9990/13621 IU
Witamina K - 704.8/817.0 μg
Minerały:
Wapń – 150/72 mg
Żelazo - 1,47/0,90 mg
Magnez - 47/18 mg
Fosfor - 92/28 mg
Potas - 491/228 mg
Sód – 38/23 mg
Cynk - 0,56/0,24 mg
http://www.poradnikzdrowie.pl/…/jarmuz-wlasciwosci-i-wartos…
 Koktajl smakuje dzieciom, ponieważ jest słodki. W ten sposób możemy przemycić do diety naszych pociech trochę warzyw.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz