środa, 11 lutego 2015

Alternatywa dla owsianki- OMLET

Znam osoby, które nie lubią papkowatej owsianki. Jeżeli nie chcesz jeść na śniadanie płatków owsianych, możesz zjeść pyszny OMLET.
Omlet to potrawa sporządzana ze starannie rozmąconych jajek z innymi dodatkami, które wylewa się na patelnię i nie miesza ich w czasie smażenia.
Można także zrobić omlet na słodko lub na wytrawnie.
 Omlety były już znane w starożytnym Rzymie, ale dopiero Francuzi udoskonalili i urozmaicili ich smak. Do polskiej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych podróży po kraju.

          Przykładowy przepis :
 
Jedno jajo, łyżka mąki i łyżka wody lub mleka wylewa się na patelnię z niedużą ilością rozgrzanego tłuszczu i podgrzewa. Powierzchnia omletu ma zostać galaretowata, a spód zrumieniony. Podaje się go z warzywami, owocami lub wszystkim tym, na co macie ochotę. Nadzienie nakłada się na środek omletu i składa się go na pół lub zawija w rulon.
Istnieje wiele odmian omletów, które ogólnie można podzielić na:
  • klasyczne omlety francuskie - sporządzane głównie z jaj ze stosunkowo niewielką ilością innych dodatków
  •  tortille charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej, które tym się różnią od francuskich, że są opiekane z dwóch stron, zawierają znacznie więcej dodatków i są znacznie grubsze,
  • "fantazyjne" - takie jak np. holenderski omlet ze szpinakiem, francuski omlet muślinowy (wykonywany z dodatkiem białek ubijanych na sztywno) i wiele innych,
  • frittata - z mieszanką warzywną jako nadzieniem i (ewentualnie) czosnkiem lub anchois, zapiekana na maśle 
Tradycyjny omlet u mnie się nie sprawdzał, najczęściej po zdjęciu z patelni wyglądał jak jajecznica, ponieważ się rozpadał.
Szukałam. Czytałam. Próbowałam.
Udało się.
Moje fit omlety robię tak:
Ubijam dwa jajka, wsypuję łyżkę mąki razowej typ 2000 lub miarkę odżywki białkowej lub płatki owsiane
i do środka daję ulubione dodatki: suszone owoce, wiórki kokosowe, migdały w płatkach.
Na rozgrzaną patelnię wylewam ubitą masę i pomału smażę omlet z jednej strony pod przykryciem. Na wierzchu sypię cynamonem, kardamonem i dodaję owoce.
Wychodzi piękny, puszysty i smaczny!
 1 omlet to 381 kcal, 33g W, 21g T, 16g B


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz