czwartek, 12 marca 2015

Owsianka w kolorach tęczy.

Śniadanie podano.
Moje dzieci chore, więc trzeba dać wszystkim moc witamin!
Owsianka z mango i papają.
50g płatków osianych zalewasz wrzątkiem, dodajesz łyżeczkę siemienia lnianego, miksujesz mango i papaję, posypujesz migdałami.Gotowe!
Smaczne i zdrowe!
1 porcja to 360kcal. 58gW, 9gB, 10gT
Papaja zwana jest "owocem aniołów".Ten egzotyczny owoc, choć wielu osobom mało znany kryje w sobie moc dobroczynnych właściwości. Papaja jest doskonałym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego i potasu. Ponadto, zawiera moc witaminy E, witaminy A i witaminy K.Papaja jest niezwykle bogatym źródłem enzymów proteolitycznych. Są to substancje chemiczne, które umożliwiają trawienie białek. Mowa tu konkretnie o papainie, która sprawia, że owoc ten pomaga naszemu organizmowi w trawieniu posiłków białkowych.
Wielu ekspertów, takich jak dr Lytton-Bernard, twierdzi, że właśnie temu enzymowi papaja zawdzięcza odmładzające działanie, szczególnie w zakresie zwalczania przedwczesnego starzenia się. Teoria ta jest łatwa do wyjaśnienia – jeżeli lepiej trawimy łatwiej dostępne są dla naszego organizmu wszystkie składniki . Owoce te warto wybierać ze względu jej właściwości wspomagające trawienie i chroniące przed rakiem:
  • Papaja zawiera argininę, który jest znana jako istotny składnik wpływający na męską płodność
  • Zawarte w papainie carpainy utrzymują serce w dobrej kondycji
  • Bogactwo błonnika pozwala na obniżenie złego cholesterolu we krwi, a witamina C i E oraz karotenoidy zapobiegają jego utlenianiu i chronią układ krwionośny
  • Dzięki fibrynom, które są rzadkością w świecie roślin papaja usprawnia proces krzepnięcia krwi
  • Udowodniono, że po kuracji antybiotykowej, sok z papai szybko powraca prawidłowy poziom korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym.
Owoc ten zawiera w 100 g:
  • 41 kcal,
  • 0,1 g tłuszczu,
  • 0,6 g białka,
  • 11,1 g węglowodanów,
  • 1,9 g błonnika pokarmowego
Mango zalicza się do najbardziej popularnych, najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Stanowi źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających, dlatego też nazywane jest „owocem młodości”. Zawiera związki aktywnie biologicznie, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają przed rozwojem nowotworów oraz cechuje się dużą zawartością beta-karotenu, związku chroniącego skórę przed działaniem promieni UV. Ze względu na właściwości odżywcze polecane jest szczególnie dla osób osłabionych oraz rekonwalescentów.
Mango jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy.
Zawiera witaminę A i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu
Obecne w dojrzałych owocach mango enzymy wspomagają trawienie białek
Mango jest bogaty w miedź, potas i magnez (wysoka zawartość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi)
Dzięki dużej zawartości witaminy C, mango ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych
Spowalnia wzrost komórek nowotworowych (szczególnie raka piersi i okrężnicy)
Jest źródłem błonnika pokarmowego (który obniża poziom cholesterolu we krwi).
Jedzcie zdrowo i kolorowo!
 Smacznego dnia i zdrowia dla wszystkich!




2 komentarze:

  1. Jak to pięknie wygląda :)
    Papaję nie jadłam,muszę spróbować :)
    ile kosztuję taka jedna?

    Zauważyłam ,że w sklepach już tanio warzywa i owoce można znaleźć wiadomo jeszcze sezonu nie ma ale to i tak lepiej kupować już świeże :)
    nie mogę się doczekać wiosny i sezonowe warzywa i owoce! w kuchni będziemy eksperymentować
    UWIELBIAM SMACZNIE,ZDROWO,KOLOROWO :)

    POZDRAWIAM I ŻYCZĘ ZDRÓWKA DLA CIEBIE I DZIECIACZKÓW,MIŁEGO AKTYWNEGO DNIA :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Papaję, awocado, granaty i inne egzotyczne owoce kupuję w Biedronce. Nie są drogie, bo koszt to ok. 3-4 zł. Nie jemy tego dużo, a mają moc witamin i minerałów.

    OdpowiedzUsuń