Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i
Omega 6 w optymalnych proporcjach. Istnieje mnóstwo produktów
zawierających kwasy tłuszczowe, jednak wiele z nich zawiera znaczącą
przewagę Omega 6. Natomiast dla zdrowia ciała i umysłu ważna jest
odpowiednia proporcja Omega 3 i 6. Olej z Nasion Chia zawiera 30% kwasów
omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zawierają korzystne dla zdrowia
długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (ang. LCT) w odpowiedniej proporcji,przez co zmniejszają złogi cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.
Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera
witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna.
Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego
białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie
cząsteczkowej).
Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%),
który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla
osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewnia uczucie
sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Pomagają w
lepszym wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie
substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym
wydalanie trucizn metabolicznych. Wynikiem tego jest szybka metaboliczna
utylizacja w komórkach ustroju. Ta efektywna asymilacja robi z chia
bardzo skuteczny suplement diety, zwłaszcza podczas wzrostu i rozwoju u
dzieci oraz nastolatków. Również zapewnia właściwy wzrost i regenerację
tkanek podczas ciąży oraz karmienia piersią.
Są bogatym źródłem wapnia, zawierają boron ważny minerał współdziałający z metabolizmem wapnia w ustroju.
Są polecane dla diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać
dziesięciokrotność swojej wagi. Ze względu na swoje właściwości
hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców. Jedną z
zadziwiających możliwości nasion chia są własności hydrofilowe – nasiona
są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji ponad 12 do 1 (wagowo). Ta
własności utrzymywania wody koloidalnej przedłuża okres uwadniania
organizmu. Płyny i elektrolity zapewniają środowisko, które wspiera
procesy życiowe każdej komórki. Stężenie elektrolitów, ich skład
podlegają regulacji, aby zachować jak najbardziej stałość warunków
środowiska [homeostaza]. Poprzez konsumpcję nasion chia nasz ustrój
utrzymuje bardziej efektywną regulację w odniesieniu do absorpcji
pożywek i utrzymania odpowiednich stężeń płynów ustrojowych. Ta
efektywność pozwala na lepsze utylizowanie płynów ustrojowych oraz
utrzymania równowagi jonowej w organizmie.
Porcja 15 g nasion Chia zawiera:
• 107 mg wapnia
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku
Nasiona chia nie zawierają glutenu. Opakowanie 150g kupiłam za 9,80 zł. Jest bardzo wydajne.
Przepis na budyń:
Przygotowanie puddingu chia to chyba najprostszy znany mi przepis.
Wystarczy wlać szklankę kokosowego mleka oraz dwie łyżki nasion
chia z dowolnymi dodatkami, wszystko szybko zamieszać, a potem tylko
poczekać.
Z każdą godziną nasiona będą żelować płyn, aż w końcu zmienią
się w delikatną, kremową galaretkę, przypominają trochę tapiokę, a
trochę kisiel. Tak przygotowane chia może czekać w lodówce przez kilka
dni, dlatego kiedy tylko robi się ciepło co kilka dni przygotowuję
świeżą porcję, a potem gotowym pudding zjadam na śniadanie ze świeżymi
owocami. Dzięki temu zawsze pod ręką mam zdrowe, bardzo sycące i
przepyszne śniadanie.
Na zdjęciu: budyń + krem z awocado, banana i kakao.
Gdzie można kupić mleko kokosowe?
OdpowiedzUsuńi w jakiej cenie ?:)
POZDRAWIAM I ŻYCZĘ MIŁEGO AKTYWNEGO! DNIA :)
http://marketbio.pl/ cena 12,99
OdpowiedzUsuńmam pytanie..porcja jak wyżej to właśnie 15g chia, a krem to banan, pół awokado i ile kakao?? :) mleko może być np sojowe??
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
mAnia
3 łyżeczki nasion chia, do tego banan, pół awokado i łyżka lub dwie kakao. W zależności czy ktoś lubi bardziej czy mniej czekoladowe!:-) Może być mleko sojowe, lub zwykłe, lub nawet woda. Ja do mleka dodaję wiórki kokosowe lub łyżkę mleczka kokosowego jak nie mam mleka kokosowego. Jest pyszne!
Usuń