sobota, 11 kwietnia 2015

WIOSNA BUDZI SIĘ DO ŻYCIA- odstaw CUKIER!

Swięta, święta i po świętach.
Mówiłaś,że po świętach odstawisz słodycze, zaczniesz ćwiczyć a może zmienisz swoje zle nawyki żywieniowe?
Wiosna to najlepszy czas na zmiany.
Jedz zdrowo, eliminuj pomału niezdrową żywność, zastąp ją pełnowartościowym jedzeniem.
Do lata coraz mniej czasu! Zacznij się ruszać! Spróbuj iść na spacer, zagraj w piłkę z dziećmi, Zrób pierwszy trening. Zacznij działać!
Idzie lato! Masz czas do wakacji, do urlopu. Zdążysz!
 Ponad 3 miesiące- to dużo czasu.
Najłatwiej będzie zacząć od podstaw.
Słodzisz? Jestes wystarczająco słodka.
Odstaw biały cukier!Zastąp go STEVIĄ lub KSYLITOLEM!

Biały cukier:
-podrażnia śluzówkę żołądka – powoduje nadmierną kwasowość, nadprodukcję kwasu żołądkowego, co może doprowadzić do wrzodów
-niszczy błonę śluzową jelit, zaburzając równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej, co może doprowadzić do grzybicy układu pokarmowego. Przez zniszczenie śluzówki jelit spada w znaczącym stopniu odporność organizmu – układ odpornościowy w 70-80% działa w jelitach. W zaburzonej homeostazie jelit nie... będą prawidłowo przyswajane inne substancje odżywcze, w tym białka
-zaburza proces trawienia i wypróżniania, prowadząc do zaparć
podczas trawienia cukru zużywane są znaczące ilości minerałów i witamin. Im więcej spożywanych jest słodyczy czy innych produktów zawierających cukier, tym więcej organizm będzie potrzebował witaminy B, wapnia, fosforu, magnezu czy chromu do jego strawienia
-mocno zakwasza organizm - do wyrównania równowagi zasadowo-kwasowej wykorzystywany jest przede wszystkim wapń, wiedzmy więc, że cukier jest złodziejem minerałów z organizmu, w tym z kości
-uzależnia i powoduje wzrost ryzyka wystąpienia alkoholizmu
szkliwo zębne i tkanka kostna to najmocniejsze struktury organizmu. Biały cukier może zniszczyć szkliwo zębów w ciągu kilku godzin, penetrując strukturę tkanek zęba. Nadmierne spożycie cukru wiąże się z szybkim rozwojem próchnicy zębów
niedobory mineralne i witaminowe powodują zaburzenia procesów biochemicznych, np. obniżając działanie enzymów. Zaburzenia w gospodarce mineralnej oraz procesach biochemicznych w organizmie wywołane nadmiernym spożyciem cukru może powodować chroniczne zmęczenie oraz poważne schorzenia w późniejszym wieku, np. osteoporozę, zaburzenia przemian lipidowych (wzrost stężenia cholesterolu i triglicerydów), podniesienie temperatury ciała, podwyższone ciśnienie krwi, choroby układu krążenia, chroniczne infekcje
spożycie cukru i nagłe wahania spadku wzrostu stężenia glukozy we krwi wpływają niekorzystnie na układ nerwowy, powodując nadpobudliwość organizmu, brak koncentracji, rozdrażnienie, spadki nastroju oraz senność. Cukier podnosi poziom neuroprzekaźników: dopaminy, serotoniny, noradrenaliny i adrenaliny
-u dzieci spożywających cukier jest większe ryzyko powstania egzemy niewiadomego pochodzenia czy alergii.
 
KSYLITOL
Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym .

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niż...szy indeks glikemiczny od cukru. Zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier! Ksylitol może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych. Ksylitol redukuje płytkę nazębną, pomaga utrzymać mineralizację zębów, powoduje zmniejszenie odpowiedzi glikemicznej po posiłku. Zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością.

W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd "brzozowym cukrem") i kolbach kukurydzy. W garści malin jest niespełna gram ksylitolu. Nasze organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu, produkując go w ilości 15 gramów z różnych źródeł pokarmu. Przez organizm ludzki ksylitol jest powoli stopniowo przyswajany, osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany. Z tych względów daje on w efekcie istotnie zmniejszone: wzrost poziomu glukozy we krwi. Odkryty w 1891 roku stosowany jest ksylitol od lat 60-tych XX wieku. FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ stwierdził, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.

Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez ascetycznego odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organizmie, a nie kwasowy jak cukier.
Jedyna wada ksylitolu to jego cena.
 
STEVIA
 
Stewia to roślina o wyjątkowo słodkich liściach (Stevia rebaudiana) oraz słodzik z niej otrzymywany. Roślina stewia (Stevia rebaudiana) pochodzi z Ameryki Południowej i wykorzystywana jest tam od setek lat jako naturalny słodzik i lekarstwo. Współczesne badania potwierdzają, że stewia jest bezpiecznym zamiennikiem cukru i ma korzystne działanie przy nadciśnieniu i cukrzycy.
Dbasz o zdrowie, szczupłą sylwetkę, nie chcesz lub nie możesz jeść cukru? Stewia może być dla Ciebie dobrą alternatywą.
Stevia to naturalny słodzik. Ma zero kalorii i jest 250-450 razy słodsza od cukru spozywczego( sacharozy).
Rozpuszcza się w wodzie i w alkoholu. Jest też odporna na wysoką temperaturę. Nie ulega fermentacji. Nie powoduje próchnicy zębów.
Może być używana przez diabetykow, gdyż nie podnosi poziomu cukru we krwi.
Została przebadana na zwierzętach i jest dla ludzi i dla zwierząt nieszkodliwa.
 Ksylitol  bardzo szkodzi psom i jest dla nich toksyczny.
 
Jeżeli zależy wam na smaku zblizonym do cukru wybierajcie ksylitol, ale jeśli chcecie mieć słodycz i zero kalorii polecam stevię. Używam jednego i drugiego. Cukru u mnie w domu brak.

 

 

 

1 komentarz:

  1. Ja nie lubię słodyczy ani nic słodkiego ,i dobrze mi z tym :) i radzę innym odstawić cukier, BEZ CUKRU DA SIĘ ŻYĆ!!!
    masz rację!!!sama prawda w tym poście,

    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń