niedziela, 12 kwietnia 2015

TORT URODZINOWY - bezglutenowe brownie z ciecierzycy

Moja mała siostrzyczka skończyła dziś 14 lat!
Zaczyna swoją drogę fit, więc zamiast Milki, dim, oreo i innych słodyczy z utwardzonym tluszczem i toną cukru zrobiłam dla niej TORT - bezglutenowe brownie z ciecierzycy!




Składniki na ciasto:

 •500g ugotowanej ciecierzycy...
•1 szklanka masła orzechowego
•1/2 szklanki syropu klonowego lub innego cukru
•1/2 szklanki mąki gryczanej
•1/2 tabliczki gorzkiej czekolady / 50 g drobno posiekanej
•1/4 szklanki kakao
•1/2 łyżeczki sody
•3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
•szczypta soli


Składniki na polewę:

 •1/2 tabliczki gorzkiej czekolady / 50 g
•1/2 szklanki mleka roślinnego
•1 łyżeczka kakao
•1/2 łyżeczki cynamonu
•1/4 łyżeczki chili
•oraz do posypania: 1/2 łyżeczki cynamonu połączona z 1/8 łyżeczki chili
Wszystkie składniki na ciasto blendujemy, wykładamy blachę i pieczemy 30 min w 175 st.C.
Polewę robimy w garnku, gotujemy dwie minuty wszystkie składniki. Czekamy 15 min. aż ostygnie! Polewamy wystudzone ciasto!

 SMACZNEGO!

12 porcji
1 porcja: 473kcal 25g T/ 48gW / 14g B

1 komentarz:

  1. super!!!już od małego trzeba nauczać że zdrowy styl życia jest bardzo ważny!!! :)

    OdpowiedzUsuń