sobota, 11 kwietnia 2015

VEGANSKA SOBOTA czyli Sernik bez sera.

Weekend ma to do siebie, że jest to czas spotkań towarzyskich, i podjadania.
Jednak w mojej obecnej diecie nie ma miejsca przetwory mleczne w tym także twaróg i jogurty.
A jak tu przeżyć  bez sernika?
Zrobiłam sernik z orzechów nerkowca.


 Składniki na spód:...
1/2 szklanki orzechów włoskich( 60g)
1/2 szklanki daktyli
dodałam też opakowanie fig suszonych
Orzechy mielimy w młynku, dodajemy posiekane daktyle i figi. Mielimy aż uzyskamy jednolitą, lepką masę.Wykładamy spód i wkładamy do lodowki.
MASA:
200g nerkowców
1 gruszka
banan
sok z 2 limonek oraz miąższ
puszka mleczka kokosowego
aromat waniliowy
3 łyżeczki agaru w proszku



 Nerkowce moczymy przez noc. Następnie wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Agar mieszamy z gorącą wodą w garnku. Przelewamy do masy i znów blendujemy. Masę wylewamy na spód i wstawiamy do lodówki na min 2 godziny.
Wyjdzie 12 porcji.
1 porcja to aż 317kcal, 18g T / 39g W / 6g B


 
Jest pyszny i ciekawy w smaku.

1 komentarz:

  1. świetny przepis na pewno spróbuję,ale pierw fasolowe zrobię :)

    OdpowiedzUsuń