czwartek, 30 lipca 2015

CHLEB ŻYTNI

Dawno nie jadłam chleba.
I naszło mnie na gorący, świeży, pachnący CHLEB ŻYTNI.

Składniki:
450g mąki Warmińsko-Mazurskiej Żytniej typ 720 ( kupiłam w Biedronce)
30 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka miodu
300 ml ciepłej wody
Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy mąkę, oliwę, miód i wszystkie dodatki na jakie mamy ochotę.
Składniki wyrabiamy przez 10 min.
Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i godzinę trzymamy w ciepłym miejscu. Formę keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Dłonie zwilżamy wodą i wyrównujemy wierzch ciasta chlebowego. Możemy posypać otrębami, makiem, siemieniem lnianym, pestkami dyni, słonecznika. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy przez godzinę w ciepłym miejscu. Po godzinie nagrzewamy piekarnik do 220st.C i pieczemy chleb przez 30 min.
Moja rada jest taka, żeby wstrzymać się 10 min aż chleb odparuje wtedy łatwiej go pokroić.
Smacznego! Następny będzie na zakwasie.
Ziarna żyta są ni to szare, ni zielone. Mają podłużny, wrzecionowaty kształt.
Warto wybierać mąkę żytnią i zastępować ją w kuchni powszechnie stosowaną mąkę pszenną.
Dlaczego? Zobaczcie sami:
Żyto jest zasobniejsze w węglowodany, ale węglowodany nieskrobiowe.
 W ziarnie żyta znajduje się dużo błonnika pokarmowego
 W życie znajduje się więcej lizyny, czyli aminokwasu decydującego o możliwościach wykorzystania na cele budulcowe białka zawartego w zbożach. Stosunek zawartości lizyny w białku żyta do zawartości w białku wzorcowym (białko jaja kurzego) wynosi 50% i jest wyższy niż w białku pszenicy (30%). A im wyższy ten stosunek, tym białko ma wyższą wartość odżywczą.
Zawartość tłuszczu w pszenicy i życie jest podobna, ale już ich przyswajalność różna. Lepiej przyswaja się ten pochodzący z żyta. Dla mąki żytniej stopień przyswajalności wynosi 95%, pszennej – 75%.  
W porównaniu z pszenicą, ziarno żyta zawiera więcej składników mineralnych – potasu, wapnia, cynku, miedzi, manganu. W mące żytniej zawartość składników mineralnych też jest większa, niż w mące pszennej.
Wybierajmy mądrze i zdrowo. 
 http://www.aktywniepozdrowie.pl/index.php?option=com_content&Itemid=119&catid=56%3Aprodukty-zboowe&id=104%3Achleb-ytni-gor&view=article

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz