niedziela, 17 maja 2015

PĘCZOTTO ze szparagami - risotto po polsku.

  PĘCZOTTO otwiera u nas sezon na szparagi.
Przygotuj: 
-kasza pęczak
-zielone szparagi
-cebula
-ząbek czosnku
-groszek świeży bądź mrożony
-suszone pomidory
-pęczek pietruszki
 Gotujemy kaszę pęczak. Wszystkie produkty kroimy.
Podsmażamy na łyżce oliwy lub oleju rzepakowego cebulkę, czosnek.
Kiedy kasza będzie już prawie gotowa, wrzucamy do garnka pocięte szparagi, groszek, suszone pomidory i podsmażoną cebulkę.
Dodajemy przyprawy do smaku i wedle uznania.
Ja zamiast soli dodaję dużą ilość ziół.
Mieszamy delikatnie i nakładamy na talerze.
Pyszne i zdrowe danie.
Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa polecam pokroić i upiec piersi kurczaka lub rybkę.
SMACZNEGO sezonu szparagowego!


2 komentarze: