Karob to już mój ulubieniec.
Szkoda,że odkryłam go dopiero teraz.
Drzewo karobowe (Szarańczyn strączkowy), dorasta w krajach o ciepłym klimacie, szczególnie krajach śródziemnomorskich, gdzie jest niezwykle popularny i co najważniejsze ceniony. Jego największe uprawy można spotkać m. in. w południowej części Portugalii, południowej Hiszpanii, czy na włoskich wyspach Sardynii i Sycylii, a także w Grecji. Wywodzi się prawdopodobnie z terenów Azji Mniejszej, gdzie jego uprawy sięgają już przeszło 3000 lat.
Hodowany ze względu na jadalne strąki z ziarnami, nazywane potocznie „chlebem świętojańskim” lub „chlebem świętego Jana”.
Drzewo karobowe (Szarańczyn strączkowy), dorasta w krajach o ciepłym klimacie, szczególnie krajach śródziemnomorskich, gdzie jest niezwykle popularny i co najważniejsze ceniony. Jego największe uprawy można spotkać m. in. w południowej części Portugalii, południowej Hiszpanii, czy na włoskich wyspach Sardynii i Sycylii, a także w Grecji. Wywodzi się prawdopodobnie z terenów Azji Mniejszej, gdzie jego uprawy sięgają już przeszło 3000 lat.
Hodowany ze względu na jadalne strąki z ziarnami, nazywane potocznie „chlebem świętojańskim” lub „chlebem świętego Jana”.
Owoce drzewa
karobowego, uznawane są za jeden z najbardziej wartościowych i
najzdrowszych produktów roślinnych znanych i dostępnych człowiekowi.
Proszek z ekologicznie uprawianych owoców drzewa karobowego, otrzymuje się przez zmielenie suszonych na słońcu, a następnie podprażonych owoców, pozbawionych nasion. Karob ekologiczny, jest produktem w 100% naturalnym, nie zawierającym żadnych konserwantów, sztucznych barwników czy nawet cukru. W smaku i z zapachu zbliżony do czekolady, ale nie zawiera on kofeiny, teobrominy czy kwasu szczawianowego (który zawiera np. kakao). Bogaty w węglowodany i taniny.
Karob, to naturalne źródło minerałów, w tym między innymi żelaza, wapnia, magnezu i fosforu oraz witamin, a w szczególności witaminy A, D i E oraz tych z grupy B, w tym witaminę B1, B2 i B3. Warto odnotować, że Karob zawiera jedynie naturalne cukry.
Proszek z ekologicznie uprawianych owoców drzewa karobowego, otrzymuje się przez zmielenie suszonych na słońcu, a następnie podprażonych owoców, pozbawionych nasion. Karob ekologiczny, jest produktem w 100% naturalnym, nie zawierającym żadnych konserwantów, sztucznych barwników czy nawet cukru. W smaku i z zapachu zbliżony do czekolady, ale nie zawiera on kofeiny, teobrominy czy kwasu szczawianowego (który zawiera np. kakao). Bogaty w węglowodany i taniny.
Karob, to naturalne źródło minerałów, w tym między innymi żelaza, wapnia, magnezu i fosforu oraz witamin, a w szczególności witaminy A, D i E oraz tych z grupy B, w tym witaminę B1, B2 i B3. Warto odnotować, że Karob zawiera jedynie naturalne cukry.
Posiada szereg korzyści zdrowotnych m.in.:
1. Poprawia trawienie.
2.
Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera "złego"cholesterolu
3.
Działa jako antyutleniacz.
4. Może on być stosowany w leczeniu biegunki u
dzieci i dorosłych.
5. Zawiera substancję czynną, która jest skuteczna
przeciw astmie.
Chleb świętojański jest również stosowany w leczeniu
astmy i problemów wywołanych przez alergie.
6. Ma właściwości
wykrztuśnie i polecany jest palaczom. Po kilku dniach stosowania
zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc.
7. Nie zawiera kofeiny
i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi.
8. Może pomóc w
profilaktyce raka płuc, jeśli używany jest regularnie.
9. Zawiera
witaminy E i jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości .
10. Garbniki karobu zawierają kwas galusowy. Kwas galusowy jest
przeciwbólowy, antyalergiczny i antybakteryjny. Jest również
przeciwutleniaczem , działa przeciwwirusowo i antyseptycznie.
11. Jest
on używany do leczenia polio u dzieci - kwas galusowy .
12. Jest bogaty w
wapń i fosfor. Z tego powodu jest on wykorzystywany w walce z
osteoporozą. Dodatkowo w porównaniu do proszku kakaowego ma lepszy
stosunek sodu do potasu oraz wapnia do fosforu - chodzi o proporcje.
Garbniki zawarte w karobie również hamują rozwój bakterii w organizmie . Wartości odżywcze (w 100g):
222kcal/929kJ/białko 4.6g/tłuszcz 0.65g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.09g/jednonienasycone 0.2g/wielonienasycone 0.22g)/węglowodany 49.1g (w tym cukry 40.5g)/błonnik 39.8g
222kcal/929kJ/białko 4.6g/tłuszcz 0.65g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.09g/jednonienasycone 0.2g/wielonienasycone 0.22g)/węglowodany 49.1g (w tym cukry 40.5g)/błonnik 39.8g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz