poniedziałek, 10 sierpnia 2015

ZDROWY TŁUSZCZ ? Przegląd olejów w mojej kuchni.

Zrobiłam przegląd tłuszczu w kuchni.
To nieprawda, że wszystkie tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia! Niektóre usprawniają myślenie, chronią przed chorobami, a nawet leczą serce.
Najbardziej wartościowe są tłuszcze nienasycone – wzmacniają odporność i wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.
Dobre tłuszcze znajdziemy w rybach morskich, oliwie, oleju rzepakowym i orzechach.
Aby organizm dobrze funkcjonował, musisz mu dostarczać głównych składników odżywczych: białek, węglowodanów i tłuszczów. Każdy z tych składników odgrywa inną rolę.
Tłuszcze pełnią w organizmie również wiele innych pożytecznych funkcji. Chronią przed zimnem i umożliwiają transport witaminy A, D, E i K. Są potrzebne do produkcji rożnych enzymów i hormonów, stanowią klucz do wielu przemian metabolicznych. Wspierają też układ odpornościowy i umożliwiają właściwą pracę mózgu. Problem tylko w tym, by wybierać odpowiednie, zdrowe tłuszcze. Produkty zwierzęce, zwłaszcza masło, tłuste mięso i nabiał, zawierają głównie tłuszcze nasycone, które mają zły wpływ na organizm.
W diecie zdrowej osoby dorosłej tłuszcze powinny dostarczać do 30 proc. dziennej dawki energii, w tym tłuszcze pochodzenia zwierzęcego tylko 6-7 proc.

7 podstawowych produktów zawierających tłuszcze nienasycone:
a) Jajka – są źródłem kwasów omega-3, które mają bardzo duży wpływ na układ krążenia i zdrowie mózgu.
b) Oliwa z oliwek – zawiera praktycznie same tłuszcze. Można nią zastąpić masło czy margarynę.
c) Warzywa – zaskakujące, ale prawdziwe. Warzywa takie jak szpinak czy brukselka, także zawierają tłuszcze nie nasycone, a do tego mnóstwo witamin i minerałów.
d) Ryby – są jednym z bogatszych źródeł kwasów omega-3. Zmniejszają ryzyko chorób serca i poziom cholesterolu. Poprawiają także pracę mózgu i wygląd skóry.
e) Len – nasiona lnu są popularne, jednak wielu osobom nie smakują. Mają korzystny wpływ na serce. Zaleca się spożywanie także innych nasion np. słonecznika, dyni czy sezamu.
f) Orzechy – oprócz bogactwa tłuszczów nienasyconych znajdziemy w nich mnóstwo witamin i minerałów. Orzechy obniżają głównie cholesterol, ciśnienie krwi i pomagają redukować tłuszcz.


g) Awokado – naczelne źródło zdrowych tłuszczów. Jest nie tylko dobre dla serca, płuc, spalania tkanki tłuszczowej, ale także dodawane do posiłków wspomaga wchłanianie składników odżywczych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/…/dobry-tluszcz-nie-jest-zly-…
http://kif.pl/…/jedz-wiecej-dobrych-tluszczow-lista-produk…/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz