Przez całe życie próbowałam różnych diet.
Bezskutecznie.
Mały zakres wiedzy, duże potrzeby i wciąż niezbyt zdrowy styl życia. Bardzo duże wahania wagi, trzy ciąże i wciąż niedoskonałe ciało. Tak było. Paliłam papierosy, piłam dosyć dużo alkoholu, chipsy, czekolada, stres, mało ruchu i trzy ciąże spowodowały w moim organizmie spustoszenie. Nie jadałam śniadań, ale w pracy zapychałam się hot dogami ze stacji benzynowej.Zawsze złe wyniki badań, często anemia, łamliwe paznokcie, słabe i cienkie włosy, szara cera, a do tego spore wahania wagi. Nie byłam świadoma, że zdrowe odżywianie może mieć wpływ na nasze samopoczucie i na nasz wygląd.
Po urodzeniu trzeciego dziecka dojrzałam do zmiany. Postanowiłam dokonywać świadomych wyborów.
Chciałam nauczyć dzieci, że można jeść smacznie i zdrowo. Musiałam więc zacząć od siebie.
Wyeliminowałam z domu niezdrowe przekąski, nadmiar cukru, ograniczyłam spożywanie białej mąki.
Nie palę od 13 lat. Odstawiłam też alkohol, co w naszym społeczeństwie uznawane jest za anomalię.:-P
Mam też za sobą zachwyt nad produktami ZERO KAL. Zero kalorii może mieć woda, a nie pożywienie.
Staram się wybierać produkty zdrowe, bez konserwantów, sztucznych barwników.
Od marca nie jadam też nabiału ze sklepu. Nie brakuje mi go. Czuję się lekko i nie mam wzdęć.
Czasem ciocia poratuje mnie domowym twarogiem wiejskim. Mmmm... palce lizać. Ale też jem go na noc okazjonalnie.
Owoce jem tylko do godziny 15. Wyjątek stanowią jabłka, te można zjeść ( 1 jabłko) nawet wieczorem.
Staram się, aby w mojej diecie było dużo warzyw, a na śniadanie owoców.
Próbowałam na sobie diety bezglutenowej, ale nie zauważyłam różnicy ani w samopoczuciu ani wyglądzie. Moim zdaniem dieta bezglutenowa trochę przereklamowana. Choć mam świadomość, że to co jednym szkodzi innym może zupełnie nie przeszkadzać. Dlatego zachęcam do eksperymentowania na sobie.
Jak już nie raz wspominałam, nabiał mi szkodzi. Wiec idąc tym tropem...może wszystkie produkty pochodzące od zwierząt mi szkodzą? Postanowiłam to sprawdzić i cały lipiec nie jadłam mięsa. Było ciepło, nie przeszkadzał mi jego brak, ani zapach karkówki z grilla. Wytrwałam bez większych problemów, tym bardziej, że od dłuższego czasu nie jem wieprzowiny. W mojej kuchni pojawia się wołowina, drób, czasem podroby. Powiem Wam, że czułam się świetnie, lekko. Nie byłam głodna, jadłam bardzo dużo warzyw.
Ludzie decydują się na weganizm z powodów duchowych, religijnych, ekologicznych, etycznych bądź zdrowotnych.
U mnie weganizm raczej by się nie sprawdził, bo bardzo lubię miód, jajka i ryby, ale też lubię jedwabne szale i ciepłe wełniane swetry. :-)
To może spróbować kuchni wegetariańskiej?
Wegetarianizm wywodzi się z Indii, a niezależnie od tego także z greckiego kręgu kulturowego (Wschodni obszar Morza Środziemnego, południowe Włochy).
W obu tych regionach od początku był integralną częścią
religijno-filozoficznego systemu wierzeń. Nie udało się jak dotąd
udowodnić, że wegetarianizm był powszechny u jakiegokolwiek innego
narodu na tak wielką skalę. W antyku był on ograniczony do małej liczby
zwolenników, którzy byli reprezentantami wyższych warstw społecznych i
byli to filozofowie oraz uczeni. Duża część ludności odżywiała się
nieprawidłowo i ich dieta była uboga w mięso. Ulubioną potrawą była ryba
Idea żywienia na bazie roślinnej po raz pierwszy pojawiła się w mitologii.
W późnym chrześcijaństwie i średniowiecznym Kościele wielu mnichów rezygnowało z mięsa w ramach ascezy. Wegetarianizm znacznie zyskał na znaczeniu pod koniec XIX wieku, kiedy to utworzono liczne stowarzyszenia wegetariańskie. Jednym ze znanych wegetarian był Richard Wagner. Dążył on do ogólnej rezygnacji ze spożycia mięsa oraz doświadczeń na zwierzętach. W 1908 r. powstała Międzynarodowa Unia Wegetariańska (International Vegetarian Union – IVU) jako instytucja nadrzędna dla innych mniejszych wegetariańskich stowarzyszeń. W Szwajcarii lekarz Maximilian Oskar Bicher-Benner reprezentował pogląd, że jedzenie wegetariańskie jest metodą leczniczą.
Naukowcy zajmujący się żywieniem (m.in. American Dietic Associaton, Physicians Committee for Responsible Medicine, National Health Service)
twierdzą że przemyślana i dobrze zrównoważona dieta wegetariańska jest
dietą zdrową i może być stosowana przez ludzi. Potwierdzają to liczne
statystyki i badania epidemiologiczne prowadzone na dużą skalę w USA i w Wielkiej Brytanii.
Wegetarianie
jako grupa, w porównaniu z resztą populacji na tym samym terenie,
zazwyczaj wykazuje niższą, średnią masę ciała, niższy poziom cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie krwi, znacznie mniej przypadków zawału serca, nadciśnienia, cukrzycy, kilkunastu rodzajów nowotworów, osteoporozy i miażdżycy.
Zgodnie z długoterminowymi badaniami Niemieckiego Centrum Leczenia
Nowotworów prowadzonymi przez ponad 21 lat na grupie 1900 wegetarian,
żyją oni dłużej niż przeciętni ludzie, jednak zgodnie z wynikami tych
samych badań, osoby, których styl odżywiania opiera się na okazjonalnym
spożywaniu mięsa (również ryb) oceniany jest za najkorzystniejszy dla
zdrowia (grupa określana, jako „moderate Vegetarier”). Zgodnie z tymi
badaniami, bardzo duży wpływ na zwiększenie ryzyka śmiertelności ma
palenie papierosów (ok. 70%), a także brak aktywności fizycznej.
Polski Instytut Żywności i Żywienia stoi na stanowisku, iż prawidłowo zbilansowane diety wegetariańskie zapewniają niezbędne składniki odżywcze i mogą być stosowane u dzieci
i młodzieży jak również zapewniają korzyści zdrowotne przy zapobieganiu
i leczeniu wielu chorób ( osteoporoza, dna moczanowa, niektóre nowotwory, stany zwyrodnieniowe, otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze ) szczególnie u osób dorosłych
Dla przykładu w Niemczech według niektórych badań przeprowadzonych
przez Uniwersytet w Gießen przeciętny stan zdrowia przebadanego
wegetarianina był lepszy niż przeciętnego obywatela.
Niedobór białek oraz aminokwasów wśród wegetarian stosujących zrównoważoną dietę nie został nigdy wiarygodnie dowiedziony.
Głównym źródłem białka
w diecie wegetariańskiej, w zależności od odmiany diety, mogą być jaja,
mleko i jego przetwory lub rośliny wysokobiałkowe, takie jak np. rośliny strączkowe czy kasze.
Stwierdzono, że w pewnych okresach życia, jak przy każdej
niewłaściwie skomponowanej diecie, również przy wegetariańskiej, mogą
występować niedobory – w tym wypadku głównie witaminy B12
(ale mogą one występować także u osób starszych, odżywiających się
„wszystkożernie”, z powodu zaniku czynnika wewn. umożliwiającego
przyswajanie), witaminy D (u dzieci i młodzieży), żelaza i cynku.
Niedoborów można stosunkowo łatwo uniknąć modyfikując odpowiednio swoją
dietę w tych okresach życia poprzez włączenie do posiłków produktów
wegetariańskich bogatszych w te witaminy i minerały. W uzasadnionych
medycznie przypadkach można również uzupełniać niedobory sztucznie,
poprzez regularne spożywanie odpowiednich suplementów stosując się do
zalecanego dawkowania.
Krytycy wegetarianizmu wskazują na zagrożenia zdrowia, które są
związane z niewystarczającym zaopatrzeniem organizmu w witaminy i
minerały. Przytaczają też argumenty, że człowiek może łatwiej
przetwarzać białko pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. W Niemczech,
gdzie średnia ilość dostarczanego do organizmu przeciętnego obywatela
białka, znajduje się powyżej średniej Niemieckiego Stowarzyszenia
Żywieniowego, może się to wiązać ze spadkiem kondycji i wytrzymałości
fizycznej. Weganie,
przy odpowiednim doborze produktów żywnościowych, nie mają problemu z
zaopatrzeniem organizmu w odpowiednią ilość białka.
Co do zaopatrzenia w istotne dla zdrowia osiem aminokwasów
wegetarianie powołują się na badania, zgodnie z którymi aminokwasy przy
zróżnicowanym sposobie żywienia są przyswajalne w nawet większej ilości,
niż stanowi norma.
Moje zdanie jest takie, będę jadła jajka i ryby, mięso ograniczę do minimum. Zobaczymy, co mi będzie smakowało a co nie. Czas pokaże, czy zrezygnuję zupełnie z mięsa na rzecz warzyw i owoców.
Jestem już blisko.
Składnik spożywczy | Produkty bezmięsne, które go zawierają | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Białko | produkty sojowe, amarantus, komosa ryżowa, spirulina, chlorella, soczewica, groch, kasza, makaron, pieczywo (najlepiej razowe), orzechy i nasiona | ||||||||||||
Żelazo | zielone warzywa liściaste, fasola, soczewica, tofu i inne wyroby sojowe, goji, glony, chleb pełnoziarnisty, nasiona dyni i słonecznika, orzechy, suszone owoce. | ||||||||||||
Wapń | ziarna sezamu, mleko i produkty mleczne, tofu (serek sojowy), zielone warzywa (szpinak, brokuły), rośliny strączkowe, brązowy ryż, wzbogacane mleko sojowe i ryżowe, migdały, pomidory, mielone skorupki jajek | ||||||||||||
Cynk | soczewica, dynia, chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, ziarna sezamu, orzechy, pieczarki | ||||||||||||
Witaminy | świeże owoce i warzywa | ||||||||||||
Witamina B12 | produkty mleczne, jaja, pyłek pszczeli czyli kwiatowy, mleczko pszczele, pieczarki wzbogacona w tę witaminę żywność, suplementy | ||||||||||||
Witamina D | kiełki słonecznika, grzyby, produkty mleczne, zboża, margaryna roślinna | |
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wegetarianizm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz