sobota, 28 marca 2015

AMERYKAŃSKIE MUFFINY z bananem i masłem orzechowym.

Od dwóch tygodni pilnuję wszystkiego, co jem, kiedy jem i ile jem.
Moja dieta jest uboga w składniki, choć dostarcza mi wszystkiego, co potrzebuję.
Nie mogę zbytnio szaleć z przepisami, bo ogranicza mnie ilość składników.
Jednak dziś jest sobota i chłopcy poprosili mnie o muffinki.
Postanowiłam improwizować, by składniki dobrać prawie idealne.

Wyszły MUFFINKI bananowe z masłem orzechowym.
Przepis na 8 szt.:
1,5 szklanki mąki ( 1 szklanka mąki orkiszowej i 0,5 szklanki mąki gryczanej)
1 łyżeczka stevii
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 średniej wielkości banan
1 duże jajko
1/4 szklanki mleka ryżowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
masło orzechowe, na każde ciastko 15g
Wszystkie składniki łączymy w mikserze na gładką masę( bez masła orzechowego). 

Do foremek dajemy łyżkę ciasta i łyżeczkę masła i łyżkę ciasta. Pieczemy w 180st. przez 25-30 min.
1 sztuka ma 292 kcal, 16g T/28,5gW/8,9g B


Pyszne, sycące i zdrowe-bo wykonane w domu!

   Dodam, że banany są dobre na wszystko!
Ten sycący i słodki owoc, ma delikatny, niemal maślany miąższ, wyjątkowo łagodny dla przewodu pokarmowego.
 A ponieważ rzadko wywołuje alergię, jest jednym z pierwszych owoców, jakie dodaje się do posiłków niemowląt.
Banan jest też praktyczną i pełną witamin i minerałów przekąską dla starszych dzieci i dorosłych. Jeśli nie jesteś na diecie, jedz jeden owoc dziennie, gdy się odchudzasz – co drugi dzień.
Oto właściwości bananów!

1. Wzmacniają serce
Regularne jedzenie bananów chroni układ krążenia. Owoce są bowiem źródłem potasu, obniżającego ciśnienie tętnicze krwi. Prócz tego zawierają niemal tyle samo pektyn, co jabłka. Dzięki temu mogą obniżać poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy.

2. Na dobranoc
Koktajl z banana i szklanki mleka ułatwia zasypianie. Taki drink jest dobrym źródłem tryptofanu – aminokwasu z którego w organizmie wytwarzana jest serotonina. Wpływa ona na dobre samopoczucie i zapewnia zdrowy, mocny sen.

3. Superpamięć
Dieta bogata w banany wspomaga układ nerwowy. Średni owoc zawiera niemal tyle samo magnezu, co garść orzechów. Pierwiastek ten bierze udział w dostarczaniu energii dla mózgu. Dzięki temu banany poprawiają pamięć i koncentrację.

4. Dla mięsożerców
Wzbogacenie menu w banany ułatwia odkwaszenie organizmu. Owoc zawiera sporo wapnia, potasu i magnezu – składników mineralnych o właściwościach alkalizujących, które neutralizują zakwaszające działanie mięsa, ryb i jajek.

5. Na biegunkę
Dojrzałe owoce (te z ciemnobrązową skórką) mogą być lekiem przy kłopotach trawiennych. Działają bowiem zapierająco, zwalczając biegunki. Zmiksowany miąższ jest ponadto łatwostrawny i nie obciąża podrażnionych jelit przy chorobach przewodu pokarmowego.

6. Na wzmocnienie
Jedzenie przynajmniej jednego banana dziennie odżywia organizm i wspomaga jego regenerację. To nie tylko źródło energii, ale również wielowitaminowa pigułka zalecana rekonwalescentom, a także osobom niedożywionych, np. chorym na anoreksję.

7. Po ćwiczeniach
Bananowa przekąska zjedzona tuż po treningu szybko dodaje sił. Dostarcza cukrów, które są zastrzykiem energii dla mięśni, a także witamin C i E neutralizujących wolne rodniki, które powstają w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.

8. Przy zgadze i wrzodach
Banany to skuteczny środek na zgagę. Lekko niedojrzałe, zielonkawe owoce mogą też zapobiegać wrzodom. Ich miąższ zawiera dużo skrobi, która wyścieła błonę śluzową żołądka, chroniąc ją przed uszkodzeniami wywołanymi przez soki trawienne.

Uwaga! Jedzenie bananów nie wszystkim wychodzi na zdrowie. Powinni o tym pamiętać diabetycy. Owoc ten ma sporo cukrów i wysoki indeks glikemiczny - 65. Bananów lepiej unikać także przy dnie moczanowej. Po zjedzeniu owocu w organizmie powstaje dużo kwasu moczowego nasilającego objawy choroby**.
Masło orzechowe i jego zalety.
Utrwaliło się w świadomości wielu osób lubiących orzeszki, iż należy od nich stronić, bo są wysokokaloryczne. Nic bardziej mylnego! Masło orzechowe jest bogate w nienasycone tłuszcze, które przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej. Kwasy te skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w obszarze talii poprzez przyspieszone spalanie. Dzięki temu możemy utracić kilka zbędnych kilogramów.
Potwierdzają to badania przeprowadzone na uniwersytecie bostońskim - Harvard School of Public Health. Zgodnie z ich rezultatami, kobiety, które jadły masło orzechowe dwa lub więcej razy w tygodniu szybciej traciły na wadze niż te, które wyeliminowały masło ze swojej diety! Wpływ na taki wynik miał fakt, że pierwsza grupa zastępowała wysokokaloryczne przekąski masłem, natomiast druga grupa z nich nie rezygnowała, spożywając np. chipsy, czekoladowe ciastka czy batony.

Wniosek z tych badań płynie taki, że w podejściu do smakołyków i przekąsek najważniejsza jest umiejętność rozróżnienia tłuszczów nienasyconych (zawartymi m.in. w maśle orzechowym) od nasyconych. Po pierwsze, całkowite wyeliminowanie tłuszczu z diety nie jest koniecznie, a może być nawet niewskazane. Amerykański dietetyk Jonny Bowden przychyla się do tezy o nieszkodliwości tłuszczów, powołując się na specjalistyczne badania. Wynika z nich, że umiarkowane spożywanie tłuszczów może przyczynić się do zrzucenia zbędnych kilogramów.
Oczywiście chodzi o tłuszcze nienasycone, które obniżając poziom cholesterolu we krwi, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i zawałów. Natomiast spożywane wraz z pokarmami tłuszcze nasycone mogą prowadzić do odwrotnych skutków, a więc do zwiększenia ryzyka chorób układu krwionośnego i podniesienia poziomu cholesterolu.
Najważniejszą różnicą w kontekście stosowanych diet jest to, że nienasycone tłuszcze zawarte m.in. w maśle orzechowym powodują uczucie sytości, które towarzyszy nam przez dłuższy okres czasu. Dzięki temu spożywamy mniej posiłków, w szczególności mniej niezdrowych przekąsek.
 Oczywiście wszystko w zgodzie z powiedzeniem, że "wszystko jest dobre, ale w umiarze".*
SMACZNEGO!
*https://www.sante.pl/wiadomosci/pokaz/maslo-orzechowe-a-odchudzanie-obalamy-mity
**http://polki.pl/odzywianie_artykul,10030900.html

2 komentarze:

  1. Ale ze mnie gapa! Dopiero teraz trafiłam na Twój blog! Dzisiaj muffiny! Dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, pożywny i zdrowy ;)

    OdpowiedzUsuń