LODY KALAFIOROWE
Składniki:
1 miarka odżywki białkowej
22g orzechów włoskich
175 g kalafiora
Surowy kalafior wkładamy do zamrażalnika. Miksujemy, dodajemy miarkę odżywki białkowej i trochę wody. Miksujemy aż uzyskamy gładką masę. Dorzucamy orzechy włoskie.
Porcja ma 298 kcal
16g T, 14g W, 30g B
Można dodać słodzik lub zastąpić bananem.
Można również dodać sezonowe owoce i zrobić lody o smaku owocowym.
Będziemy eksperymentować ze smakami.
. Kiedyś lody wyrabiano z mleka, śmietanki, jajek, masła i owoców.
Najczęściej były śmietankowe lub czekoladowe.
Dziś lody kupione w sklepie mają długą datę ważności i są jak tablica Mendelejewa.
1.Barwniki - Substancje nadająca wielobarwny wygląd lodów, m.in.
beta-karoten. U dzieci wywołuje nadpobudliwość, alergie, schorzenia
neurologiczne.
2. Tłuszcz palmowy - Substancja utwardzana chemicznie, powodująca miażdżycę.
3. Stabilizator - Guma-guar, mączka świętojańska - substancje zagęszczające, powodująca otyłość i alergie.
4.Wypełniacze- mąka ziemniaczana, skrobia modyfikowana - powodują otyłość.
2. Tłuszcz palmowy - Substancja utwardzana chemicznie, powodująca miażdżycę.
3. Stabilizator - Guma-guar, mączka świętojańska - substancje zagęszczające, powodująca otyłość i alergie.
4.Wypełniacze- mąka ziemniaczana, skrobia modyfikowana - powodują otyłość.
Specjaliści radzą, że jeśli w składzie lodów pojawia się E466 (emulgator), E407, E410, E412 (zagęstniki) nie kupujmy ich!
Najczęściej dostajemy zamrożony śmietnik, dlatego lepiej jest robić LODY DOMOWE!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz