Słyszałam wiele opinii na temat oleju kokosowego.
Zarówno tych dobrych,
jak i tych złych. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała go na
sobie. Kupiłam jako pierwszy ten bardziej uniwersalny- bez smaku i
zapachu kokosa.
Następny będzie nierafinowany, żeby zobaczyć różnicę.
Olej kokosowy jest jednym z niewielu produktów, które mogą być
sklasyfikowane jako "superfood", czyli jedzenie dobrze wpływające na
ogólne zdrowie człowieka.
Unikalna kombinacja kwasów tłuszczowych może mieć pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu.
Obejmuje to spalanie tłuszczu, lepsze funkcjonowanie mózgu i różne inne korzyści o których dowiecie się poniżej.
Oto 10 korzyści zdrowotnych oleju kokosowego, które zostały doświadczalnie potwierdzone w badaniach klinicznych na ludziach.
- Olej kokosowy zawiera unikalne połączenie kwasów tłuszczowych dzięki którym ma dużą wartość odżywcza i właściwości lecznicze.
-Olej kokosowy był demonizowany w przeszłości, ponieważ zawiera znaczne ilości tłuszczów nasyconych. W rzeczywistości, olej kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł tłuszczu nasyconego znanych człowiekowi, prawie 90% kwasów tłuszczowych.
-Najnowsze dane pokazują, że tłuszcze nasycone są nieszkodliwe. Badania w których brały udział setki tysięcy ludzi udowadniają że cała idea "zatykania tętnic" przez tłuszcze nasycone jest mitem.
Przechodzą bezpośrednio do wątroby z przewodu pokarmowego, gdzie są używane jako szybko przyswajalne źródła energii, albo są zmieniane w tak zwane związki ketonowe, które mogą mieć lecznicze działanie na system nerwowy, przy takich chorobach jak padaczka i choroba Alzheimera.
-Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym może mieć działanie anty-bakteryjne, anty-wirusowe i anty-grzybiczne, może pomagać w leczeniu wszelkich zakażeń.
-Kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym może znacząco zmniejszyć apetyt, co może pozytywnie wpłynąć na masę ciała w dłuższym okresie czasu.
- Olej kokosowy może poprawić poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
-Olej kokosowy może chronić włosy przed uszkodzeniami, nawilża skórę i działa jak krem.
Unikalna kombinacja kwasów tłuszczowych może mieć pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu.
Obejmuje to spalanie tłuszczu, lepsze funkcjonowanie mózgu i różne inne korzyści o których dowiecie się poniżej.
Oto 10 korzyści zdrowotnych oleju kokosowego, które zostały doświadczalnie potwierdzone w badaniach klinicznych na ludziach.
- Olej kokosowy zawiera unikalne połączenie kwasów tłuszczowych dzięki którym ma dużą wartość odżywcza i właściwości lecznicze.
-Olej kokosowy był demonizowany w przeszłości, ponieważ zawiera znaczne ilości tłuszczów nasyconych. W rzeczywistości, olej kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł tłuszczu nasyconego znanych człowiekowi, prawie 90% kwasów tłuszczowych.
-Najnowsze dane pokazują, że tłuszcze nasycone są nieszkodliwe. Badania w których brały udział setki tysięcy ludzi udowadniają że cała idea "zatykania tętnic" przez tłuszcze nasycone jest mitem.
Przechodzą bezpośrednio do wątroby z przewodu pokarmowego, gdzie są używane jako szybko przyswajalne źródła energii, albo są zmieniane w tak zwane związki ketonowe, które mogą mieć lecznicze działanie na system nerwowy, przy takich chorobach jak padaczka i choroba Alzheimera.
-Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym może mieć działanie anty-bakteryjne, anty-wirusowe i anty-grzybiczne, może pomagać w leczeniu wszelkich zakażeń.
-Kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym może znacząco zmniejszyć apetyt, co może pozytywnie wpłynąć na masę ciała w dłuższym okresie czasu.
- Olej kokosowy może poprawić poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
-Olej kokosowy może chronić włosy przed uszkodzeniami, nawilża skórę i działa jak krem.
Olej który kupiłam to zimnotłoczony, pozyskiwany z wysuszonego miąższu orzecha kokosowego. W temperaturze poniżej 25 stopni C, przybiera postać stałą o białym kolorze, stąd nazywany jest czasem masłem kokosowym. W ciepłym otoczeniu, olej staje się płynny, przeźroczysty lub delikatnie żółty.
W jego skład wchodzą głównie nasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość wynosi blisko 90% oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone – około 6,5%, wielonienasycone – około 1,5%), a także witaminy (E, B, C), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) oraz aminokwasy.
Właściwości
oleju kokosowego zimnotłoczonego, są nieocenione przede wszystkim w
przemyśle kosmetycznym. Olej kokosowy zimnotłoczony posiada właściwości nawilżające, dzięki czemu może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.
Wspomaga gojenie się niewielkich ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy problemach skóry (egzemy), nawilża i wygładza skórę, a co najważniejsze spowalnia procesy starzenia się skóry i opóźnia powstawanie zmarszczek,.
Jako jedyny olej, chroni włosy przed utratą protein.
Dzięki swoim niepowtarzalnym właściwościom, jest w stanie wniknąć w
strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się
miękkie, lśniące i co najważniejsze mocne.
Regularnie stosowany na skórę głowy, wzmacnia cebulki i zapobiega wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i skutecznie pomaga w walce z łupieżem. Można stosować go, jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed ich myciem lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.
Olej kokosowy to prawdziwa studnia bogactwa kwasów tłuszczowych: Laurin, Capron,Caprin, Capryl, Myristin, Palmitin, Stearin, Linol.
Olej kokosowy, zawiera 50% kwasu laurynowego (Laurin), który w podobnych proporcjach, znajduje się w mleku matki - chroni przed infekcjami oraz wzmacnia system odpornościowy.
Stanowi łatwo przyswajalne źródło energii. Zapobiega odkładaniu się tłuszczu, pobudza przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Wpływa pozytywnie na trawienie, nie obciążając przy tym wątroby, trzustki ani woreczka żółciowego.
Olej kokosowy zimnotłoczony, sprawdza się do smażenia potraw egzotycznych, w szczególności kuchni chińskiej lub indyjskiej (idealny zamiennik oleju słonecznikowego czy oliwy z oliwek). Jego niepowtarzalny aromat przenosi się na przyrządzane przez nas potrawy.
Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się i nie jełczeje. Ze względu na swoją stałą postać, olej kokosowy nadaje się także do smarowania pieczywa lub krakersów, może również z powodzeniem zastąpić masło lub margarynę w pieczeniu.
Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się i nie jełczeje. Ze względu na swoją stałą postać, olej kokosowy nadaje się także do smarowania pieczywa lub krakersów, może również z powodzeniem zastąpić masło lub margarynę w pieczeniu.
Olej kokosowy zimnotłoczony, można stosować również jako balsam do włosów (nałożyć równomiernie na całą długość włosów i skórę głowy, pozostawić na ok 1godzinę, następnie dokładnie spłukać i umyć) oraz całego ciała.
TESTUJEMY!
http://drpelc.pl/oleje/167-bio-olej-kokosowy-virgin-zimnotloczony-ekologiczny-900ml-ekogram-zielonki.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz