Jako dziecko nie lubiłam szpinaku. Kojarzył mi się z papką o smaku trawy. Moje dzieci też ciężko było przekonać,że szpinak jest smaczny i zdrowy. Trzeba było poszukać innych form, niż maziowaty dodatek do obiadu.
Koleżanka z Instagramu Wysokiebuty zrobiła ostatnio placuszki szpinakowe.
Postanowiłam ten przepis wykorzystać i go zmodyfikować po swojemu, jako pomysł na drugie śniadanie w domu i w pracy.
Składniki: 2 garście szpinaku, 1 banan, 1 jajko, 2 łyżki mąki razowej. Składniki blendujemy, jajko ubijamy i łączymy masę. Smażymy na patelni 4 placki.
Porcja 4 placuszków: 255 kcal , B18g, T4,5g, W47g.
Pyszne i zdrowe śniadanie, które możemy zabrać ze sobą do pracy i do szkoły. Zmora z dzieciństwa nabrała nowej formy. A trzeba pamiętać, że liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny- znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.
Szpinak powinny jeść także osoby zestresowane, gdyż jest znakomitym źródłem magnezu. Pierwiastek ten korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, obniża podatność na stres, wykazuje działanie uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.
Smacznego!
Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą
Autor: Joanna Andrzejewska
Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią
przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa
beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza
tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.
Źle przyrządzony
szpinak był dla wielu
osób zmorą dzieciństwa. Na szczęście dziś chętnie korzystamy ze wzorów włoskich i francuskich, dzięki czemu to bogate w
składniki odżywcze warzywo smakuje naprawdę wyśmienicie.
Właściwości lecznicze szpinaku
Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed
miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu,
witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem.
Szpinak
powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu.
Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego,
zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości
uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html
Szpinak
powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu.
Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego,
zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości
uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html
Szpinak
powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu.
Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego,
zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości
uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html
Liście
szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.
Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz
luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w
potas, żelazo i kwas foliowy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.
Liście
szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.
Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz
luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w
potas, żelazo i kwas foliowy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html
Liście
szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.
Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz
luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w
potas, żelazo i kwas foliowy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html
Wyglądają przepysznie :D
OdpowiedzUsuńTeż tak smakują:-)
Usuń